Nisan ayının zam şampiyonu domates oldu

Nisan ayının zam şampiyonu domates oldu

Advert

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Van Bölge Müdürü Özer Coşğun tarafından yapılan açıklamaya göre, TÜFE bir önceki aya göre yüzde 1,31 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre de yüzde 11,87 oranında artış gösterdi.

TRB2 (Van, Muş, Bitlis, Hakkâri) Bölgesi'ne ait TÜFE'de ise bir önceki aya göre yüzde birlik bir artış olurken, bir önceki yılın aynı ayına göre de yüzde 12,19 oranında artış meydana geldiği belirtildi.

Çekirdek enflasyon olarak tabir edilen özel kapsamlı TÜFE göstergelerinden mevsimlik ürünlerin hariç olduğu A grubunda yıllık değişimin yüzde 11,13 olduğu, C grubunda ise yıllık değişimin yüzde 9,42 olduğu ifade edildi.

Ana harcama grupları itibariyle aylık olarak en yüksek artış Türkiye genelinde yüzde 9,13'lük oran ile giyim ve ayakkabı grubunda olurken, en çok düşüş gösteren grup ise yüzde 0,02 ile haberleşme oldu. TRB2 Bölgesi'nde ise ana harcama grupları itibariyle aylık en yüksek artış yüzde 3,89'luk oranla giyim ve ayakkabı grubunda, en çok düşüş ise yüzde 0,02'lik oranla haberleşme grubunda oldu.

Nisan ayının zam şampiyonunun domates olduğunu açıklayan Coşğun, en çok ucuzlayan ürününse patlıcan olduğunu söyledi. Coşğun, "Madde bazlı değerlendirme yapılırsa yurt genelinde domates yüzde 61,03 ve patates yüzde 29,33'lük oranlarla fiyatı en çok artan maddeler olurken, Van ilinin de dâhil olduğu TRB2 Bölgesi'nde ise domates 49,89 ile en çok zamlanan ürün iken, onu yüzde 17,62 oranındaki artışla patates takip etti. Patlıcan ise yüzde 45,24'lük bir oranda değer kaybederek nisan ayında TRB2 Bölgesi'nin fiyatı en çok düşen ürünü oldu. Türkiye genelinde de yüzde 47,99 oranında değer kaybeden patlıcan en fazla ucuzlayan ürün oldu." dedi.

Öte yandan, Türkiye içi ÜFE'de bir önceki aya göre yüzde 0,76‘lık bir artış gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre ise 16,37 oranında artış oldu. Sektörel bazda aylık olarak elektrik ve gaz sektöründe yüzde 1,04 artış, imalat-sanayi sektöründe yüzde 0,80 artış, madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe yüzde 0,82 düşüş ve su sektöründe ise yüzde 0,62 artış meydana geldi.

Ana sanayi gruplarında en yüksek aylık artış yüzde 0,91'lik oranla dayanıksız tüketim mallarında, en yüksek yıllık artış ise yüzde 22,12'lik oranla yine ara mallarında gerçekleşti.

Advert

Paylaş: