SGK Başkanından yeniden yapılandırma uyarısı

SGK Başkanından yeniden yapılandırma uyarısı

Advert

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Selim Bağlı, SGK Gaziantep İl Müdürlüğünde düzenlediği basın toplantısında, borcunu yapılandıranların 31 Mayıs’a kadar taksitlerini ödemesi gerektiğini belirterek, ödemeyenlerin yeni kanundan yararlanamayacağını söyledi.

SGK Gaziantep İl Müdürlüğünde düzenlenen basın toplantısına, SGK Başkanı Selim Bağlı, Gaziantep İl Müdürü Mehmet Uzun, daire başkanları ve İŞKUR Başkanı Sıraç Ekin katıldı.

Çalışma hayatında milli seferberlik kapsamında çalışmalara başladıklarını ve oluşturdukları ekiplerle 81 ilin dolaşıldığını söyleyen Bağlı, yeniden yapılandırmaya başvurup da ilk taksitini yatırmayanların yeniden yapılandırmalarının bozulacağını ve yeni kanundan yararlanamayacaklarını ifade etti.

Türkiye'de özellikle inşaat şantiyelerinde yaşanan iş kazalarının yoğunlukta olduğunu ifade eden Bağlı, "İş kazalarında sıfırı yakalayabilmek için Sayın Bakanımız İstanbul’da milli seferberlik başlattı. Bu hafta itibari ile hep beraber sahaya indik. Takdir edersiniz ki iş sağlığı ve güvenliği modern toplumların en büyük bir sorunudur. Belli bir üretim kapasitesini yakalamış toplumların hassasiyetle takip ettiği konudur. Fakat iş sağılığı ve güvenliği bir bilinçle, bir kültürle sağlanabilen bir husustur." dedi.

Dünyada her 15 saniyede 160 iş kazasının meydana geldiğini belirten Bağlı, "Biz dünyaya baktığımızda her 15 saniyede, 160 iş kazası meydana gelmektedir. Her 15 saniyede bir kişi, iş kazası ve meslek hastalığı nedeniyle ölmekte. Bu endüstriyel dönüşümün getirdiği yan etkilerden birisi.  Biz hamdolsun kanun anlamında, norm anlamında boşluğu olan bir ülke değiliz. Bunlar tamamlandı. Şimdi ikinci fasıl ve asıl zor olanı bu konudaki farkındalığı ve toplumsal desteği sağlamalıyız. Öncelikle işçi bizim getirdiğimiz muayedeleri, bizim getirdiğimiz zorunlulukları kendisinin güvenliği ve sağlığı için olduğuna inanacak. İşveren bu zorunlulukların kendisi için gerekli olduğuna inanacak. Yoksa getirdiğimiz düzenlemelere uymadıkları zaman, ceza yazdığımız arkadaşlar cezalandırılmış olur. Fakat hem işçi, hem işveren iş sağlığı ve güvenliğinin bir maliyet olmadığını anlaması lazım." ifadelerini kullandı.

Bağlı, 2016 yılında yapılan düzenleme ile SGK borçlarının yapılandırıldığını ve bu kapsamda borcu olanların 31 Mayıs tarihine kadar borçlarını ödemeleri gerektiğini söyleyerek, "Yeniden yapılandırma kanunu 67.7 milyar liralık bir borç stokunu kapsıyordu. Bunun 43 milyar liralık kısmı için de yeniden yapılandırma başvurusu oldu. İlk taksit olarak 3 milyar lira borç ödendi. İlk taksitin son ödemesi 31 Mayıs'a kadar uzatıldı. Şu anda da mecliste görüşülen yasa tasarısı ile bu 43 milyar liralık kısmı da çıkarıldığında geriye kalanlara son bir şans tanınacak. Genel olarak yapılandırmada beklediğimizin üzerinde bir tahsilât gerçekleşti. Yapılandırma yaparak borcunu ödemeyenler ise mecliste görüşülen yasa tasarının dışında kalacak. Onun için diyoruz ki bu ay sonuna kadar olan sürede ilk taksitinizi ödeyin ve yapılandırmanız boşa gitmesin, mağdur olmayın." şeklinde konuştu.


 

Advert

Paylaş: