Kovancılar HÜDA PAR Engelliler Haftası Mesajı

HÜDA PAR Kovancılar İlçe Başkanlığı 3 Aralık Dünya Engelliler Günü münasebetiyle kovancılar'da yaşayan engellilerin bazı sıkıntılarıyla alakalı gündem değerlendirmesinde bulundu.

Kovancılar HÜDA PAR Engelliler Haftası Mesajı

Advert

Bugün'ün anlam ve önemine binaen HÜDA PAR kovancılar ilçe başkanlığı olarak ilçemizdeki engellerin bir kısmına değinmek istiyoruz. Öncelikle şu hususu belirtmekte fayda olacağını düşünüyoruz. "unutulmamalıdırki herkes istinasız birer engelli adayıdır". Bundan dolayı engelli vatandaşlarımıza engel olmayıp destek vererek yardımcı olalım. Engelli vatandaşlarımız haklarının neler olduğunu öğrenmek adına kovancılar'da engelliler platformu oluşturularak sorun ve sıkıntılar ele alınıp yetkililerden çözüme yönelik adımlar atılması istenmelidir.

Herkesin malumudurki ilçemizde karayolları tarafından 5 yıl önce üst geçit inşa edilmişti. Üst geçidin asansör kabin boşluğu bulunmasına rağmen maalesef henüz asansör yapılmadı bu engelli vatandaşlarımıza engelleyen bir durum olarak devam ediyor.

21 Yüzyıl'da olmamıza rağmen ilçemiz kaldırımlarında engelli Vatandaşlarımızın kullanabileceği ayrıcalıklı bir bölümün olmadığı görülmektedir. Kaldırımlar genelde yüksek yapıldığı ve engelli rampası bulunmadığından dolayı yoldan kaldırıma engelli vatandaşlarımız çıkamamakda ve kaldırımlarda görme engellilerimizin kullanması gereken sarı renkteki hissedilir yüzey bulunmamaktadır. Bina girişi, dükkan merdivenleri ve dükkan önlerine konulan malzemelerden dolayı engelli vatandaşlarımız kaldırımları rahat bir şekilde kullanamamaktadır maalesef.

Kamu binalarının otopark alanı başta olmak üzere ilçemizin hiçbir yerinde engelli otoparkı bulunmamakta her alanda olduğu gibi otopark alanında da engelli vatandaşlarımız maalesef düşünülmemektedir.

Bir başka sıkıntı da bina girişleri ile alakalı çünkü hiçbir binada engelli rampası bulunmamakta ve engelli vatandaşlarımız yardım almadan asansöre ve dolasyısıyla evine ulaşamamakda. Buradaki sorumluluğun büyük bir kısmının Belediyeye ait olduğunu düşünüyoruz. İnşaatlara ruhsat verilirken mutlaka engelli rampası mecburi tutulmalı ve merdivenlerin dışarı taşmama gerekliliği göz önünde bulundurulması gerektiği önemli hususlardan biri.

Öte yandan dükkan girişleri kaldırımlardan çok yüksekte olduğundan dolayı engelli vatandaşlarımız engelli araçları ile alışverişlerini rahat bir şekilde yapamamakta. Burda sorumluluk yine yerel yönetimde dükkan ve işyeri girişleri ya düz ayak olarak kod verilmeli veya bina hizasından kaldırıma taşmayacak şekilde merdiven ve engelli rampası mecburi hale getirilmeli.

Rabbim Tüm engelli vatandaşlarımıza sağlık, sıhhat ve sabırlar versin. Engelli olmayan vatandaşlarımızada engellileri anlamayı ve onların hayatlarını kolaylaştıracak hareketlerde bulunmayı nasip etsin. "Unutmayalım hepimiz birer engelli adayıyız".

Advert

Paylaş: