Köy köy dolaşarak tarihi halı ve kilimleri topluyor

GAZİANTEP - ​Bölgeye özgü olan el dokuması halı ve kilimlere son yıllarda yeniden bir ilginin arttığını belirten kilim ustaları, artan bu ilgiliyi değerlendirmek ve tarihi yeniden canlandırmak için köy köy dolaşarak halı ve kilim topluyor.

Köy köy dolaşarak tarihi halı ve kilimleri topluyor

Advert

 

Gaziantep’te el dokuması halı ve kilim alım-satımı yapan Harun Kızılaslan, köylerden temin ettikleri ve bakımını, onarımını yaptığı Anadolu kültürünü yansıtan el dokuması halı ve kilimleri Avrupa’dan gelen müşterilerinin beğenisine sunduğunu söyledi.

Son yıllarda sağlıklı, doğal olması ve otantik duruşundan dolayı el dokuması halı ve kilimlerin yeniden alıcı bulduğunu belirten Kızılaslan, köyleri dolaşıp geçmişte el tezgahlarında dokunan halı ve kilimleri geçmişe özlem duyan ve özellikle de yurt dışından gelen müşterilerine sattığını belirtti.

Evlerin vazgeçilmez aksesuarlarından biri olan halıların binlerce yıldır hayatımızda olduğunu belirten Kızılaslan, sanayi yapımı halıların çıkması ile el emeği göz nuru dokuma halılara ve kilimlere ilginin azaldığını, bu nedenle köy köy dolaşarak bu tür halı ve kilimleri toplamaya başladığını ifade etti.

Yıllar içerisinde maneviyatı kadar kıymeti de artan yıpranmış halı ve kilimleri toplayarak müşterilerinin beğenisine sunduklarını belirten Kızılaslan, "Biz eski el dokuması ve yöresel olan ve hemen hemen her yörenin halı, kilim, seccade, yastık ve diğer el işi olan ürünleri satıyoruz. Bu ürünler yöresel olduğu için biz bunlara önem veriyoruz. Çünkü bu ürünler 60-70 yıllık ürünlerdir. Biz bu ürünleri Türkiye’nin çeşitli bölgelerindeki köylerinden topluyoruz, burada da bu ürünlere ilgi duyanlara pazarlıyoruz." dedi.

 "El emeği ve göz nurunu bilenler ilgi gösteriyor"

Ağırlıklı müşteri grubunun yabancılardan oluştuğunu belirten Kızılaslan, "Yabancılar, el dokuması halı ve kilime bizden daha çok meraklılar. Sanatın ve el işinin kıymetini bizden daha iyi biliyorlar. Bu halı ve kilimlere bizim yerel halkımızdan çok ülke dışından gelen yabancı turistler ilgi gösteriyorlar. Çünkü bu halı ve kilimlerin diğer halılara göre daha sağlıklı olduğunu iyi biliyorlar. Bu halı ve kilimler koyun yününden yapıldığı için ilgi var. Yani yeni makine halılarına göre daha iyi bir ilgi var. Onun için bu halı ve kilimlerin değerini bilen, bu ürünlerin geçmişini, el emeği ve göz nurunu bilenler ilgi gösteriyor." ifadelerini kullandı.

"Bu halı ve kilimleri dokuyan kimse kalmadı"

Yöresel halı ve kilimlerin artık üretiminin yapılmadığını belirten Kızılaslan, el halısı ve kilim dokumanın emeğinin çok fazla olduğuna da dikkat çekerek, şunları söyledi:

"Şu an köylerde bu halı ve kilimleri dokuyan kimse kalmadı. Biz de zaten daha önceki yıllarda dokunan halı ve kilimleri köylerden alıyoruz. Yoksa yeni üretimi yapılan halı ve kilim yoktur. Çünkü üretimi öyle kolay olmadığı için artık eskisi gibi uğraşılmıyor." şeklinde konuştu.

"El sanatı olduğu için bu kilimler çok kıymetlidir"

Sağlık ve kullanım açısından el dokuması halı ve kilimlerin daha sağlıklı olduğunu belirten Kızılaslan, Bu kilimler normal halılardan daha çok sağlıklıdır. Halılarda polyester var, bunlar plastik değildir. Bu kilimler iki taraflı olarak kullanılıyor ama halı öyle değil. Hatta bu kilimleri kaliteli halıların üzerine bile açıyorlar. El sanatı olduğu için bu kilimler çok kıymetlidir." diye konuştu.

Kızılaslan, özelikle son yıllarda şark köşesi kültürünün de yaygınlaşmasıyla ev, cafe, restaurant gibi iş yerlerinde de artık el dokuması halı ve kilimlerin tercih edilmeye başlandığını da sözlerine ekledi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)

 



 

Advert

Paylaş: