Suriyeli kadınlar insani yardım karşılığında cinsel istismara zorlanıyor

Suriye'de Birleşmiş Milletler ile diğer kuruluşlar adına yardım taşıyan bazı görevlilerin, Suriyeli kadınları insani yardım karşılığı cinsel istismara zorladığı belirtildi.

Suriyeli kadınlar insani yardım karşılığında cinsel istismara zorlanıyor

Advert

Suriye’de yaklaşık 7 yıldır devam eden iç savaş nedeniyle milyonlarca kişi mülteci konumuna düşerken, yerlerinden ayrılamayan ve Birleşmiş Milletlerin denetiminde bulunan bölgelerde yapılan yardımlarla ayakta durmaya çalışan Suriyeli kadınların insani yardım karşılığında cinsel istismara zorlandığı ortaya çıktı.

Birleşmiş Milletlerin (BM bir raporuna göre Suriye'de, özellikle ABD destekli silahlı grupların elindeki bölgelerde, BM ile diğer kuruluşlar adına yardım taşıyan bazı görevlilerin Suriyeli kadınları insani yardım karşılığı cinsel istismara zorladığı belirtildi.

Üç yıl önce benzer uyarılar yapılmasına rağmen, özellikle Suriye'nin güney bölgelerinde bu tür olayların yaşanmaya devam ettiği ortaya çıktı.

Birleşmiş Milletler ve yardım kuruluşları, cinsel istismar ve tacize kesinlikle taviz verilmeyeceğini ifade etseler de yardım karşılığı cinsel istismar taleplerinin çok sık olduğu, bazı Suriyeli kadınların yardım dağıtım noktalarına gitmeyi reddettiği, şayet giderlerse insanların yardım için fuhuş yaptıklarını düşünmelerinden korktukları ifade edildi.

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonunun (UNFPA) yaptığı araştırmaya göre Suriye'nin birçok vilayetinde özellikle eşini kaybetmiş ya da boşanmış kadınlar ile evlerini terk etmek zorunda kalmış olanlar fuhşa zorlanıyor.

Suriye savaşı nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan milyonlarca kişi uluslararası insani yardımlarla hayatta kalıyor.

Haziran 2015'te, Uluslararası Kurtarma Komitesi (IRC) Dera ve Kuneytra'da 190 kadın ve kız çocuğunun yardım kuruluşu çalışanları tarafından istismar edildiğini raporlamıştı. (İLKHA) 


 

Advert

Paylaş: