Kovancılar`da Çiftçiler buğday tarlalarındaki kımıl istilasına karşı devletten yardım istedi

Kovancılar ilçesinde 60 bin dönümlük arazide ekili olan buğday ve arpa tarlalarını istila eden kımıl (süne) istilasına karşı, ova çiftçileri tüm ovadaki tarlaların ilaçlanması için devletten yardım talebinde bulundular.

Kovancılar`da Çiftçiler buğday tarlalarındaki kımıl istilasına karşı devletten yardım istedi

Advert

Kovancılar Ovası Çiftçilerinden Mesut Güneş, kımıl (süne) istilasının, Karakoçan’dan Kovancılar ilçesine kadar tüm buğday ve arpa tarlalarında görünürken kişisel ilaçlamanın kısmi bir iyileşme sağlayacağını ama tüm tarlaların ilaçlanmasının ancak devlet desteğiyle gerçekleşebileceğini ve bu konuda devletten yardım beklediklerini belirtti.

Çiftçiler buğday tarlalarındaki kımıl istilasına karşı devletten yardım istedi
Kovancılar Ovası Çiftçilerinden Mesut Güneş

“Eğer bu istilaya karşı önlem alınmaz ise biz %70-80 bir verim kaybı yaşayacağız

Çocukluğundan beri böylesi bir şeyle ilk kez karşılaştığını, şu an bir kımıl istilası yaşadıklarını belirten Güneş, “Şu an Karakoçan ilçesinde ve köylerinde Diyarbakır`dan gelen uzmanlar, dronlarla kımıl istilasına karşı bir ilaçlama yapmaktadırlar. Ne kadar başarılı olur bilemiyoruz. Karakoçan ilçesinde buğdaylar daha taze olduğu için oradaki istila Kovancılar ovasına göre daha fazladır. İlaçlama noktasında öncelik oraya verilmiş durumda. Kımıl vakası ovamızda da görülmektedir. Yetkililerden bu konuda yardım istiyoruz. Kımıllar benim tarlamda da mevcuttur. Yarından sonra bende bir ilaçlama yapmayı düşünüyorum. Fakat şahsi olarak yaptığım ilaçlamanın etkili olup olmayacağını bilemiyorum. Kendi tarlamı ilaçladığımda benim tarlamda 1-2 gün kımıl olmayacak. Yan tarafımdaki tarla ilaçlama yapmazsa 1-2 gün sonra ilaçlama yaptığım tarlam kımıl istilasına tekrar maruz kalacak. Biz yetkililerden Kovancılar Ovasının devlet desteği ile ilaçlanmasını istiyoruz. Eğer bu istilaya karşı önlem alınmaz ise biz %70-80 bir verim kaybı yaşayacağız. Bunun anlamı çiftçinin ektiği ürününün tamamen boşa çıkmasıdır.” dedi.

Mesut Güneş Kovancılar`ın yetkili kurumları ile bu konuyu konuştuğunu ama kendisine devletin bir şey yapamayacağını şahsi olarak tarlasını ilaçlamasını söylediklerini sözlerine ekledi.

Çiftçiler buğday tarlalarındaki kımıl istilasına karşı devletten yardım istedi
Kovancılar İlçe Tarım Kredi Çiftçiler Kooperatif Başkanı Ahmet Demiral

Kovancılar İlçe Tarım Kredi Çiftçiler Kooperatif Başkanı Ahmet Demiral, çiftçilerin sorunlarının bitmediğini ve şu anda bir kımıl istilası ile karşı karşıya kaldıklarını, çiftçilerin bu istila ile nasıl mücadele edeceklerini bilmediklerini ve bu konuda yetkililerin kendilerine sahip çıkması gerektiğini vurguladı.

Kovancılar Ovası çiftçilerinden Erdal Şimşek

Kovancılar Ovası çiftçilerinden Erdal Şimşek, 60 bin dönümlük Kovancılar Ovasında ekili olan buğday tarlalarına kımıl istilasının baş gösterdiğini ve yetkililerin kendilerine bir an önce yardım elini uzatmalarını istedi. (İLKHA)

Çiftçiler buğday tarlalarındaki kımıl istilasına karşı devletten yardım istedi

Advert

Paylaş: