HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu: Seçime girmeye hazırız

DİYARBAKIR - HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, seçime girmeye yeterliliklerinin olduğunu ve hazır olduklarını belirtti.

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu: Seçime girmeye hazırız

Advert

HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, "Kürd Meselesine Adil Çözüm Çağrısı" temasıyla yaptığı basın toplantısında erken seçime ilişkin  değerlendirmelerde bulundu.

Yapıcıoğlu, "Biz seçime hazırız. Ocak ayında YSK seçime girebilecek partilerin listesini açıkladı sonra bir kaç ilave yaptı. Bu isimler arasında HÜDA PAR yok. Yasalara göre HÜDA PAR'ın seçime girebilme yeterliliği var. Bugün saat 14.00'da başkanlık divanını toplayacağım ve YSK'ya bu yanlışı düzeltmeleri için müracaatta bulunacağız. YSK'nın bu yanlışı düzeltmesini ümit ediyoruz. Parti olarak da seçime girmeye hazırız." şeklinde konuştu.

Bir gazetecinin, Yapıcıoğlu'nun, "Kürd meselesinin çözümünün tam zamanı" olduğu yönündeki açıklamasını hatırlatıp "Neden şimdi tam zamanı? şeklindeki sorusuna Yapıcıoğlu şöyle yanıt verdi.

"Şimdi tam zamanı çünkü erken seçim çağrısı yapılırken bile dış gelişmeler ve bazı ekonomik gelişmelerden bahsedildi. Aslında bu sorun memleketimizde, bütün İslam coğrafyasında yaşanan pek çok sorunla doğrudan veya dolaylı olarak bağlantısı vardır. Daha önce çözüm sürecinde pek çok yanlışlar yapıldı. Çünkü daha önce hükümet kendisini masanın karşı tarafına konumlandırdı. Bu meselenin halledilmesini bazı şartlara bağladılar. Şu anda o şartları ileri sürülebilecek bir pozisyon yoktur. Veya o yanlış zemin şu anda kaybolmuştur. Kimse şu anda meselenin çözümünden dolayı, 'şu ve bu dayatma nedeniyle mesele çözülmüştür' iddiasında da bulunamayacaktır. Meseleyi çözmenin tam zamanıdır çünkü şu anda meselenin çözümüne el atılmazsa, birilerinde 'Eğer silah yoksa çözüm arayışları da yoktur' propagandası yapma imkanı bulacaktır. Bu nedenlerle meseleyi çözmenin zamanıdır. Avrupa Birliği istediği için değil, birileri silahla bunu da yapıyor için değil veya birileri silah bırakacak diye değil. Kürtler bu memleketin, bu vatanın asıl sahiplerinden ve bu devletinde asli kurucu halklarından oldukları için, hak ettikleri için kendilerine temel hakları bir an önce tanınmalıdır."

"İttifak ve seçimlerle ilgili diğer hususları arkadaşlarımızla müzakere edeceğiz"

Yapıcıoğlu, HÜDA PAR'ın herhangi bir partiyle ittifak kurup kurmayacağı yönündeki soruya ise "İttifaklarla ilgili daha önce de biz, ittifakların konuşulmasının erken olduğunu söylemiştik. Yani eğer seçimler normal zamanlarında 3 Kasım 2019’da olsaydı bugün ittifakların konuşulması çok erken idi. Bunu söyledik. Halen de bu görüşümüz var. İttifakın, seçimlerden 20 ay kadar önce yoğun olarak konuşulması siyaseten doğru olmadığını düşünüyoruz.  Fakat şunu da söylüyorduk: Bu kadar yoğun konuşuluyorsa seçimlerin öne alınma ihtimali güçlü bir ihtimaldir. Ya da memleketin asıl gündemini örtme amaçlı olduğunu demiştik. Birinci dediğimiz çıkmıştı. Seçimler beklenmedik kadar öne alındı. Normal seçim takviminde Yüksek Seçim Kuruluna göre 90 günlük bir süre gerekiyordu. 66 gün sonra seçim olacak diye açıklama yapıldı. Haliyle, ittifakların konuşulması elbette artık erkendir, diye bir şey söylemeyeceğiz. Bugün öğleden sonra saat 14.00'da başkanlık divanı toplayacağız. Cumartesi günü     Genel İdare Kurulu toplantı yapacaktır. Seçim ittifak ve seçimlerle ilgili diğer hususları arkadaşlarımızla müzakere edeceğiz. Ve çıkan kararları da paylaşılması gereken kısımları kamuoyuyla paylaşacağız." diye yanıtladı.

Önümüzdeki günlerde Saadet Partisi Başkanı Temel Karamollaoğlu’yla bir görüşme yapacaklarını açıklayan Yapıcıoğlu, "6 gün sonra Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’yla parti genel merkezinde bir görüşmemiz olacak. Bir randevu talep ettiler. Bu görüşmenin içeriğiyle ilgili şu anda bir şey paylaşmam doğru değil. Görüştükten sonra basına bir açıklamada bulunuruz. " dedi.

"Hükümet tüm kesimlerle görüşmeli"

Bir gazetecinin Kürtçe, "Kürt meselesinde kim muhatap olmalıdır." sorusuna Kürtçe yanıt veren Yapıcıoğlu, şunları söyledi:

"Çözüm sürecinde yapılan en büyük yanlış, devlet ve hükümetin kendini masanın bir tarafında bulup Kürtleri de masanın karşısına almalarıydı. Daha önce dediğimiz gibi; bu memleket Kürtlerindir ve Kürtler de bu devletin sahibidir. Dolayısıyla bu mesele herkesin omzunun üstündedir. Hükümetin de o yuvarlak masada tüm kesimlerle görüşüp bu meselenin çözümü için kafa yorması gerekiyor. Devlet ve hükümetin şunu dememesi lazım: Siz ne istiyorsunuz ona göre benim de şartlarım bunlardır! Hükümetin çözümü bir şarta bağlama yanlışından vaz geçmesi gerekiyor. Doğrusunu isterseniz hükümet bu meselenin çözümüne yaklaşmıyor bunun için bir çaba içerisinde değil. Bizi çağrımız şudur: Bir an önce bu sorunun çözülmesi için gerekli çabanın gösterilmesi lazım."

İslam coğrafyasındaki 4 ayrı ülkenin sınırları içerisinde yaşayan Kürtlerin sorunlarının çözülmesinin İslam ümmetini de rahatlatacağı vurgulayan Yapıcıoğlu, "Bu nedenle bu kadar önemli bir meselenin şüphesiz sadece bir basın toplantısıyla Gündem veriler sonradan takipsiz bırakılması düşünülemez. Biz bu meselenin çözümü için elimizden ne geliyorsa bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz. Seçimler olsun veya olmasın fark etmez." diye konuştu.

"HDP ile ittifak var mı?" sorusuna Yapıcıoğlu, "Bizim şu anda ittifak için herhangi bir partinin kapısını çalma gibi niyetimiz yoktur. Bize herhangi bir ittifak teklifi de yoktur demiştik. Biz, kategorik olarak şu veya bu parti ile ittifak yaparız, şununla ve bununla yapmayız, diye bir şey söylemedik. Şu anda da söylemiyoruz. Önümüzdeki süreçte bunları değerlendireceğiz." diye cevap verdi. (İLKHA)

 



 

Advert

Paylaş: