Üç aylar bugün başladı

Mübarek üç aylar ne zaman başlıyor? 2018 yılı Recep ayı, Şaban ayı ve Ramazan ayı ne zaman başlayacak? soruları merak konusu. İçerisinde de kandilleri ve bereketli geceleri barındıran 2018 üç ayların başlangıcı haberimizde sizlerle paylaştık. Üç aylar bugün başladı. İşte ibadet ve manevi duyguların tavan yaptığı dönemler olan üç aylar ile ilgili tarihler...

Üç aylar bugün başladı

Advert

Ramazan ayının da içinde bulunduğu üç aylar, 19 Mart Pazartesi bugün başladı. recep ayının cumaya bağlanan ilk perşembe akşamı olan 22 Mart'ta da Regaip Kandili idrak edilecek.

Recep ayında, Regaip ve Mi'râc; Şaban ayında Berat; Ramazan ayında ise Kadir Gecesi gibi dört ayrı geceyi içinde barındıran üç aylar, dua ve yakarışların Allah'a arz edilmesi, pişmanlık gözyaşlarıyla günahların yıkanması, yapılan ibadet ve taatlere verilen sevabın katlanması bakımından kaçırılmayacak bir fırsattır.

RAMAZAN NE ZAMAN?

Ramazan ne zaman? sorusunun yanıtı haberimizde. 17 Nisan 2018 tarihinde Şaban ayı başlayacak ve 30 Nisan 2018 tarihinde Berat Kandili idrak edilecek. 11 ayın sultanı olarak bilinen Ramazan ayı ise 16 Mayıs 2018 tarihinde idrak edilmeye başlanacak. Kadir Gecesi ise 10 Haziran 2018 tarihine denk gelmektedir. Ramazan ayının ardından Ramazan Bayramı ise 15 Haziran'da kutlanmaya başlanacak ve 17 Haziran 2018'de bayram son bulacak.

2018 KANDİL GÜNLERİ NE ZAMAN?

22 Mart 2018 Perşembe günü Regaib Kandili.

13 Nisan 2018 Cuma günü Miraç Kandili.

30 Nisan 2018 Pazartesi günü Berat Kandili.

19 Kasım 2018 Pazartesi Mevlid Kandili.

2018 KADİR GECESİ NE ZAMAN?

2018 Kadir Gecesi 10 Haziran 2018 Pazar günü. (Kadir gecesi Ramazan ayının son gününden birinde yer almaktadır. Tahmini gündür.)

2018 RAMAZAN BAYRAMI NE ZAMAN?

15 Haziran 2018 Cuma günü Ramazan Bayramı 1. günü.

16 Haziran 2018 Cumartesi günü Ramazan Bayramı 2. günü.

17 Haziran 2018 Pazar günü Ramazan Bayramı 3. günü.

HADİSLERLE ÜÇ AYLAR

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed, üç aylara çok önem vermiş ve bu aylar gelince " Ya Rabbi, Recep ve Şaban'ı bizler için mübarek kıl ve bizi Ramazana eriştir” diye dua etmiştir. Ayrıca, şu hadisleri söylemiştir:

-Haram aylar, Receb, Zilkade, Zilhicce ve Muharremdir. (İbni Cerir)

-Haram aylarda Perşembe, Cuma ve Cumartesi günleri oruç tutana iki yıllık ibadet sevabı yazılır. (Taberani)

-Haram aylarda bir gün oruç tutup bir gün yemek çok faziletlidir. (Ebu Davud)

-Receb ayında Allah-u Teâlâ'ya çok istiğfar edin; çünkü Allah-ü Teâlâ'nın, Receb ayının her vaktinde Cehennemden azat ettiği kulları vardır. Ayrıca Cennette öyle köşkler vardır ki, ancak Receb ayında oruç tutanlar girer.  (Deylemi)

-Receb-i şerifin bir gün başında, bir gün ortasında ve bir gün de sonunda oruç tutana, Receb'in hepsini tutmuş gibi sevab verilir. (Miftah-ül-cennet)

-Ramazan ayı dışında Allah rızası için bir gün oruç tutan, iyi bir yarış atının bir asırda alacağı mesafe kadar Cehennemden uzaklaşır. (Ebu Ya'la)

-Şu beş gecede yapılan dua geri çevrilmez: Regaib gecesi, Şabanın 15. gecesi, Cuma gecesi, Ramazan bayramı ve Kurban bayramı gecesi. (İ. Asakir)

-Allah-u  Teâlâ Receb ayında hasenatı kat kat eder. Bu ayda bir gün oruç tutan, bir yıl oruç tutmuş gibi sevaba kavuşur. 7 gün oruç tutana, Cehennem kapıları kapanır. 8 gün tutana Cennetin 8 kapısı açılır. 10 gün tutana, Allah-u  teâlâ istediğini verir. 15 gün oruç tutana, bir münadi, “Geçmiş günahların af oldu” der. Allah-u  teâlâ Nuh aleyhisselamı Receb'de gemiye bindirdi. O da, Receb ayını oruçlu geçirip oradakilere oruç tutmalarını emretti. (Taberani)

Receb'de, takva üzere bir gün oruç tutana, oruç tutulan günler dile gelip, “Ya Rabbi, onu mağfiret et” derler. (Ebu Muhammed)

ÜÇ AYLARDA NELER YAPILAMALI

Müslümanlar bu aylarda geçmişin muhasebesini iyi yapmalı. Geleceğe daha gayretli olarak yönelmelidir. İnananların 3 aylar için muhakkak bir programının olması gerekir. Müminlere o ayları, o günleri gafletle geçirmek asla yakışmaz. Gücü yetiyorsa bu ayları bol bol oruç tutarak geçirmeli. Bu ayda özellikle fakir ve fukaraları gözetmeli. Zulüm altında bulunan Müslüman kardeşlerimiz için dua etmeli. Elimizde hiçbir şey gelmiyorsa bile bu zulmün bertaraf edilmesi, zalimlerin kahrolması için dua etmeliyiz.

Recep ayında oruç tutanlar Allah-u Teâlâ'nın 3 türlü lutfuna mazhar olurlar. Birincisi geçmiş günahları mağfiret edilir. İkincisi kalan ömrüne bereket katılır. Üçüncüsü de haşir meydanında onu susuzluktan muhafaza eder. Şu mübarek günlerin, bereketli gecelerin farkına varıp kendimizi tenha bir köşeye çekerek sorgulamak zorundayız.  Yaptığımız suçları işlediğimiz hataları gözden geçirmeli kulunu,  bir annenin evladından daha çok seven Rabbimize ellerimizi kaldırırken gönül dolusu pişmanlık gözyaşlarıyla manevi kirlerden arınmalıyız. İmanımızı beynimize hâkim kılarak bu günlere hazırlanmalıyız.

Cahiliye devrinde bile bu aya değer verildi. Müşrikler arasındaki kavga ne kadar şiddetli de olsa Recep ayına girildiği zaman bir ateşkes sağlanırdı. Çünkü haram aylardan biridir Recep ayı. Recep ayının ilk haftası Cuma günü ise  Regaip kandilidir. Regaip, rağbetlerin toplanması anlamındadır. Bu aya girdiğimizde birbirimizi hayırlara teşvik edelim

Advert

Paylaş: