İsraf Helali Haram Eder

SİTE YAZARIMIZ İSRAFİL KARAMAZI`NIN KALEMİNDEN...

İsraf Helali Haram Eder

Advert

Bu yazımda Günümüzün özellikle en büyük sorunu haline gelen israf konusunu ele almak istedim. İsraf, bir nimetin ziyana dönüştürülmesidir. Allah'u teala yeryüzünü insanın faydalanacağı en güzel şekilde yaratmıştır. İsraf denilince maddi ve manevi israf olarak ikiye ayırmak gerekiyor. Ben bu yazımda maddî israfı kaleme aldım. Sonraki yazılarımdan birindede manevi israfı ele alacağım inşaallah.

İsraf denilince hemen aklımıza ilk gelen şey tabii ki temel ihtiyaç maddesi ekmek. Maalesef bugün gelinen noktada dünyada yapılan ekmek israfını toplayıp ihtiyaç sahiplerine dağıtabilsek onlara ulaştırabilsek inanın ki yeryüzünde aç insan kalmayacaktır.

Ekmeğin yanı sıra suda günümüzde israf edilenler arasında ön sırada yer almaktadır. Bu yıl kurak geçen kıştan dolayı suyun ne kadar kıymetli bir ihtiyaç olduğunu hep birlikte anlayacağız herhalde. İnsan ekmeksiz Yaşayabilir ama susuz kesinlikle. Su zengini bir ülke olduğumuz halde maalesef su sıkıntısı çekiyoruz. Bundan dolayıdır ki Peygamber Efendimiz (S.A.V)`in "Bir nehrin kenarında bile olsanız suyu israf etmeyiniz" Hadisi Şerifini göz önünde bulundurarak lütfen herkes mümkün mertebe evinde iş yerinde suyu israf etmemeye çalışsın. Tasarruflu kullanırsak eğer su sıkıntımız da olmaz inşallah.

Bunun yanı sıra yediğimiz yemek israf edilenler sırasında en başta yer almaktadır. Burada özellikle ev hanımlarından istirham ediyorum, yemeklerini yetecek kadar yapsınlar gerektiği kadar yapsınlar. Artan yemekleri çöpe atmasınlar hiç yenilmeyecek şekilde ise mümkün mertebe hayvanlara verelim. Bugün yaşanan bolluktan dolayı yemekleri bol bol yapıp veya çeşit çeşit yapıp sonra da çöpe atıyoruz. Bir misafirimiz geldiğinde Birkaç çeşit yemek yapmamız gerekirken Bizler 9, 10 çeşit yemek yaparak israfa adeta kapı aralıyoruz.

Maalesef alışveriş yaparken de israf konusunu göz ardı ediyoruz. Bize yetecek kadar almamız gerekirken iki üç katını alıyoruz. Kıyafet olarak giymemiz gereken çeşitleri almamız gerekirken Bizler fazladan kıyafet alarak Belki de hiç giymeden dolabımızda çürüterek çöpe atıyoruz. Eve aldığımız yiyecek ve içeceklerde yeteri kadar almamız gerekirken bol bol alıyoruz sonra da kullanmadan tarihi geçtikten sonra çöpe atıyoruz maalesef. Özellikle Hanımefendilerin bu konuya çok dikkat etmeleri gerekiyor.

Bu konuları ele alırken “yemeyelim, içmeyelim, almayalım, giymeyelim” anlamını çıkarmayalım. Tabii ki bunların hepsini yapacağız. Ama bunları yaparken Mümkün Mertebe israf etmemeye çalışacağız çünkü israf ettiğimiz her şey milli servetimizdir. Yüce Rabbimiz bir ayet-i kerimesinde "Yiyiniz, içiniz fakat israf etmeyiniz" diye buyurmuyor mu? Lütfen dikkat edelim israf etmeyelim.

Günümüzde israf literatürüne yeni girmiş bir israf çeşidi de teknoloji israfı. Evimizde olan televizyondan, ellerimizde bulunan cep telefonlarına kadar beyaz eşyalar dahil olmak üzere kullanılabilir olmasına rağmen 3-5 yıl içinde değiştirerek teknolojik israf yapıyoruz.

Reklamlar ve özenti bizi israfa sürükleyen ana etkenlerdir. Lütfen israf konusunda dikkatli olup birbirimizi bu konuda uyaralım. Burada yazımın sonuna gelirken şunu da belirtmek isterim ki lütfen emeklerimizi alın terimizi heba etmeyelim. Unutmayalımki israf fakirlik getirir ve israf helali haram eder.

Hepinizi şanı yüce olan Allah'a teslim ediyorum. Allah'a emanet olunuz.

Advert

Paylaş: