Palu esnafından hükümet zamlara dur desin çağrısı

Sürekli yapılan zamlar dolasıyla zor günler geçiren esnaf, tükenme noktasına geldiklerini, aldıkları malları yerine koyamadıklarını, siftah yapmadan günü tamamladıklarını, bu yüzden bir an önce zamlara bir çare bulunmasını talep ettiler.

Palu esnafından hükümet zamlara dur desin çağrısı

Advert

Elazığ’ın Palu ilçesinde çocuk giyim ve oyuncak sektörü üzeri işletmesinin olduğunu, bu işi 2 yıldır yaptığını belirten Yunus Yıldırım, son zamlarla birlikte iş yapamadıklarını, siftah yapmadıkları günlerin olduğunu, önceden 10 TL’ye aldıkları ürünü şimdi 20 TL’ye alamadıklarını belirtti.

Oyuncak sektörünün tamamen durduğunu, giyim sektörünün de sürekli zamlarla birlikte aldıkları ürünü yerine koyamadıklarını belirten Yıldırım şunları söyledi:

“Zamlar nedeniyle giyim ve oyuncak işletmecisi çoğu arkadaşımız işletmesini kapatmak zorunda kaldı.”

Elazığ esnafından “hükümet zamlara dur desin” çağrısı
Yunus Yıldırım

“Biz ilk olarak burayı 2 yıl önce açtık. İlk açtığımızda 50 TL çocuk takımı satarken, şu an 100 liraya çocuk takımı bulamıyoruz. Gelen zamlar bizi de ciddi etkiliyor. Müşteriye de bu ürünleri sattığımız zaman zor durumda kalıyoruz. Alım gücümüz düşmüştür. Geçen yıl 10 parça aldığımız ürün bu sene 5 parçaya düşmüş durumdadır. Zamları müşteriye anlatmakta biraz zorlansak da herkes artık durumun farkında. Yetkililerden bu duruma bir el atmalarını bekliyoruz. Devletten bu aşamada beklentimiz faizsiz kredi vermesidir. Bu yükümüzü biraz azaltır. Bu sektörde çoğu arkadaşımız işletmesini kapatmak zorunda kaldı. Bu şekilde devam ederse bizim de işletmemizi kapatacağımız ortadadır.” dedi.

Elazığ esnafından “hükümet zamlara dur desin” çağrısı

Palu ilçesinde lokanta işletmeciliği yapan Mehmet Kaya fiyatların günlük olarak değiştiğini belirterek şunları dile getirdi:

“Zamlar nedeniyle bir günkü fiyat diğer günü tutmuyor”

Elazığ esnafından “hükümet zamlara dur desin” çağrısı
Mehmet Kaya

“Bugün domatesi 20 liraya aldık, dün de 15-16 liraydı. Sivri biber aldık kilosu 40 lira olmuş. Günlük olarak fiyatlar değişiyor. Bu durum et için de geçerli. Bir porsiyon yemeği 40, dürümü 25 liraya çıkarmamıza rağmen bu durum halen daha bizi kurtarmıyor. Zamlardan önce etin kilosu 75-80 lira iken şu an 120 lira olmuş durumdadır. Her gün etin fiyatı çıkıyor. Bir günkü fiyat diğer günü tutmuyor. Tedarik zincirinde de sıkıntı yaşıyoruz. Ciğer, bonfile ve kuşbaşı talebi çok oluyor. Bunları tam olarak bulamıyoruz. Çünkü kesim de yapılmıyor. Doğalgaz, elektrik, işçi, vergi gideri olmak üzere tüm bu giderlerle kendimizi kurtaramıyoruz. Bu zamlarla birlikte hiç kimse kendini kurtaramıyor. Hükümetin bu işe bir an evvel el atmalı gerekli denetimleri yapması gerekmektedir. Bir de esnafa destek paketi açıklamalı ve faizsiz kredi vermesi gerekmektedir.” dedi.

Elazığ esnafından “hükümet zamlara dur desin” çağrısı

Palu’da avm işletmecisi Zekeriya Aydemir aldıkları ürünü yerine koyamadıklarını, 2 yıl önce bu şubeyi açtığını, ilk açtıklarında yağı 38 liradan sattıklarını, gelen zamlarla şu an 159-160 lira olduğunu, avm’de bulunan ürünlerin yüzde 80’inin bu şekilde zamlandığı belirtti.

Elazığ esnafından “hükümet zamlara dur desin” çağrısı

Zamlar dolayısıyla sattıkları ürünlerden de bir tat alamadıklarını belirten Aydemir, şöyle konuştu:

“Bizim devletten tek talebimiz fiyatları sabit tutsunlar.”

Elazığ esnafından “hükümet zamlara dur desin” çağrısı
Zekeriya Aydemir

“Çok karmaşık bir dönemden geçiyoruz. Zaman zaman bazı ürünleri bulamıyoruz. Mesela gündemdeki şekeri örnek verecek olursak bayilerden şeker istiyoruz. Bize yok diyorlar. Devlet fabrikalarının kısıtlamaya gittiğini veya tamamen üretimin durduğunu söylüyorlar. Özel fabrikalar da şekeri çok yüksek fiyattan veriyor. Şekerin torba fiyatı 295 diyorlar ama şeker yok. Toptancı parayı 3 ay önce verdiğini ama devlet şeker fabrikasının şekeri halen daha şekeri vermediğini söylüyor. Bunu fırsat bilen özel fabrikalar da bunu istediği fiyata satıyor. Durum çok vahim.  Devletin kendi fabrikalarının şekeri kısıtlamaması lazım.  Piyasaya şeker vermesi lazım.  Devletin, bu ürün yetmiyorsa bu ürünün tedarikini sağlaması lazım.  Devletin denetlemesini yeterli görmüyorum.

Elazığ esnafından “hükümet zamlara dur desin” çağrısı

Mademki şeker 295 TL ise vatandaş bu şekeri neden bulamıyor. Yani bunu bir sorgulaması lazım.  5 kilogramlık şekeri özel fabrikalar bize 80 liraya veriyor. Biz 80 liradan alırsak en az 85 liradan satmak zorunda kalacağız.  Ama devletin fabrikası diyor ki şeker 5 lira 80 kuruş. Nerede? Biz niye göremiyoruz?  Vatandaşa bu ürün neden tedarik edilmiyor. Bu aradaki boşluğu neden doldurmuyorlar. Esnafı şekeri daha pahalı alarak daha pahalı satmaya mecbur bırakıyorlar. Zaman zaman müşteriler bizi suçluyor. ‘Siz ürünleri pahalı satıyorsunuz’ diye. Bundan dolayı çok zor anlar yaşıyoruz. Bizi itham ediyorlar. Biz küçük bir işletmeyiz. İki haftalık şekerimiz var. Onu da raflara koymuşuz. Bizim devletten tek talebimiz fiyatları sabit tutsunlar. Başka bir şey istemiyoruz. Zaten çıktığı kadar ürünler çıkmış, çıkan da geri gelmemiştir. Ama yeter ki yerinde dursun. Başka bir şey istemiyoruz.” (İLKHA)

 

 

Elazığ esnafından “hükümet zamlara dur desin” çağrısı

 

Advert

Paylaş: