Soba zehirlemeleri ve baca yangınlarına karşı ne yapmalıyız?

Soba kurulumunun ve baca ile soba arasındaki bağlantının düzgün yapılmasının çok önemli olduğunu dile getiren Kovancılar İtfaiye çalışanı Ömer Öztürkmen bunun soba zehirlenmelerini ve baca yangınlarını önlediğini belirtti.

Soba zehirlemeleri ve baca yangınlarına karşı ne yapmalıyız?

Advert

İçinde olduğumuz mevsim dolayısıyla sık sık soba zehirlenmelerinin meydana geliyor ve bu zehirlenmeler ölümlere neden oluyor.  Bu durumun önüne geçebilmek için sobalar düzgün bir şekilde yakılmalı ve baca kontrolleri dikkatli bir şekilde yapılmalıdır.


Baca kontrolünün evler için senede en az 2 defa, işletmelerde ise yetkili firma veya ehliyetli insanlar tarafından sık sık kontrollerinin yapılması gerektiğiyle ilgili İLKHA muhabirine konuşan Elazığ Kovancılar İtfaiye Çalışanı Ömer Öztürkmen baca yangınları hakkında şunları dile getirdi:

Baca ısıtma ve pişirme sisteminde, katı ve sıvı gazların yanması sonucu açığa çıkan zehirli gazların güvenli bir şekilde atmosfere salınmasını sağlayan bir araçtır. Kalorifer ocakları ve soba benzeri ısıtıcıların süreç içinde oluşan krom adı verilen karbonun zamanla ısının etkisi ile yanarak baca yangınlarını meydana getirir. Bu yangınlardan dolayı birçok insanımız zarar görmektedir. Bu baca yangınlarının sebebi çatının ahşap tarafının yanması ile başlayıp binanın geneline yayılan yangınlara sebebiyet vermektedir.  Yangını fark eden aile fertlerinin ilk yapması gereken iş bacanın etrafında bulunan yanıcı maddeler kaldırıp yetkililere haber vermektir.  Bacaların yılda 2 kere kontrol edilerek sıva çatladığı, çökme ve hasar görmüş bacaların tamir edilmesi, ayrıca bacaların üzerine şapka konulması gerekmektedir. Bacaların dumanı dışarı atmaları düzgün bir şekilde sağlanmazsa karbonmonoksit gazı evini içine girer. Kokusu pek hissedilmeyen bu gaz çok sessiz ve sinsice insanı etkiler. Allah korusun ölümüne bile sebep olabilir.

Soba zehirlemeleri ve baca yangınlarına karşı ne yapmalıyız?
Sobanın kapısının sürekli kapalı olmasına dikkat edilmesi ayrıca sobanın etrafında yanıcı madde bulundurulmaması gerektiğini vurgulayan Öztürkmen, soba zehirlenmesine karşı nelerin yapılması gerektiği hususunda şu bilgileri verdi:

Öncelikle soba yandığı zaman kapısının kapalı olmasına dikkat edilmelidir. Uyuduğumuz zaman sobayı tamamen söndürmemiz gerekir. Kişi soba zehirlenmesini fark ettiğinde tüm aile bireylerini uyandırmalıdır ve dışarı çıkarmalıdır. Evin havalandırmasını yapmalıdır. Yetkilileri ve 112 acili derhal aramalıdır.
Soba kurulumu hakkında bilgi veren Öztürkmen:

Sobamızı kurarken duvardaki boyaya ve zemindeki halıya etki etmemesi için metal tabla veya mermerden tabla araya konulmalıdır. Bacanın daha düzgün bir şekilde dumanı çekebilmesi için sobanın düzgün bir şekilde kurulması ve ona göre havalandırmanın yapılması gerekmektedir. Soba kapakları kullanılmalı ve üstü açık bırakılmamalıdır. Sobanın etrafına yanıcı, parlayıcı benzin, kömür gibi maddeler konulmamalıdır. Sobanın kullanılmadığı mevsimlerde sobanın kaldırılması gerekmektedir.
(İLKHA)

Advert

Paylaş: