Arıcaklı Genç izlediği videodan etkilenerek Köyünde kaz çiftliği kurdu

​Yıllarca inşaat işçiliği yapan İlyas Can, izlediği kaz videolarından ilham alarak kendi işini kurdu.

Arıcaklı Genç izlediği videodan etkilenerek Köyünde kaz çiftliği kurdu

Advert

Elazığ'ın Arıcak ilçesi Erimli Veşin beldesine bağlı Komek köyünde ikamet eden İlyas Can, izlediği bir video ile hayatı değişti. Daha önce yıllarca inşaat işçisi olan Can, izlediği kaz videolarından etkilenerek kaz çiftliği açtı.

Kazların kırmızı et kategorisinde olması, sektörde ciddi bir boşluğun bulunması ve köydeki arazisinin bu işe uygunluk arz etmesi nedeniyle bu işe başladığını belirten Can, kazların tavuklar gibi olmadığını eti, ciğeri, yağı, tüy, ayak ve gagalarına kadar piyasada alıcısının bulunduğunu belirtti.

​İzlediği videodan etkilenerek kaz çiftliği kurdu
Can, kaz ciğerinin kilosunun 60-65 TL etinin kilosunun ise 65 TL'den satıldığını söyledi.

2 yıl önce 100 civarında kazla 1 çıkım birde gelişim makinası ile işe başladığını belirten Can, ilk yılda bin 700 civciv ürettiğini daha sonra 750 anaç ile 5-6 bin civciv ürettiğini ifade etti.

​İzlediği videodan etkilenerek kaz çiftliği kurdu

Can, ürettiği civcivleri Gümüşhane, Diyarbakır, Malatya ve Bingöl başta olmak üzere Türkiye'nin birçok illine satış yaptığını belirtti.  

​İzlediği videodan etkilenerek kaz çiftliği kurdu
Sektörde en büyük sıkıntılarının yem maliyeti olduğunu söyleyen Can, "Yem maliyeti biz 2 yıl önce işe başladığımızda 95 TL iken şu an 195 TL'yi geçti. Haftalık olarak yemlere zam geliyor. Üreticiyi bıktırmış durumdalar. Bu işe başladığımız zaman ciddi bir kâr elde etmeyi planlıyorduk. Ancak yem maliyetleri nedeniyle zar zor geçiniyoruz, hatta borçlu duruma düşmüş bulunmaktayız. Zamların önünün alınması noktasında yetkilerden yardım istiyoruz.” dedi.

​İzlediği videodan etkilenerek kaz çiftliği kurdu
Gençlere de bu işi yapmaları noktasında tavsiyelerde bulunan Can, "Devlet memuru maaş mantığından kurtularak veya boş gezmeyi bırakarak üretime yönelsinler. Milletine üretim yaparak hizmette bulunsunlar. Cesur olmaları lazım. İnanıyorlarsa başaracaklar. Biz bir video ile başladık 'yaparız' dedik ve başardık. Bizden yardım isteyen tüm gençlerimize her konuda yardımcı olmaya hazırız." şeklinde tavsiyelerde bulundu. (İLKHA)

Advert

Paylaş: