Covid-19'u geçiren hastalar için Pulmoner Rehabilitasyon tedavisi

Fethi Sekin Şehir Hastanesinde hizmete başlayan Pulmoner Rehabilitasyon Ünitesinde uygulanan programla KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) başta olmak üzere astım ve Covid-19 gibi pek çok hastalığın tedavisinde destek sağlanıyor.

Covid-19'u geçiren hastalar için Pulmoner Rehabilitasyon tedavisi

Advert

Elâzığ'da Pulmoner Rehabilitasyon Ünitesine sahip tek hastane olarak; hastaların detaylı değerlendirilmesinden sonra hastaya özgü planlanan eğitim, egzersiz ve davranış değişiklerini kapsayan birim hizmete açıldı.

Açılan üniteyle birlikte; hastaların nefes darlığıyla baş edebilme, kaslarını kuvvetlendirme ve akciğer kapasitelerini arttırması hedefleniyor.

Fizik Tedavi Ünitesi Sorumlu Hekimi Uzman Doktor Saffet Özdemir, özellikle Covid-19'u ağır atlatan ve tedavi sonrası solunum kapasitesinde azalma meydana gelen hastaların normal yaşamlarına rahat bir şekilde dönebilmeleri için "Pulmoner Rehabilitasyon" uygulanmasının tedavide önemli etkinliği olduğunu belirtti.

Fizik Tedavi Ünitesi Sorumlu Hekimi Uzman Doktor Saffet Özdemir

Özdemir, "Bu yöntem kronik solunum hastalıkların tıbbi tedavisinin standart bir bileşeni olarak kabul edilen tedaviye ek bir yöntemdir. 'Pulmoner Rehabilitasyon'un amacını hastalığa bağlı gelişen nefes darlığı ve fonksiyonel yetersizliği ortadan kaldırmak, hastalığın ilerlemesini önlemek, egzersiz toleransını artırmak, komplikasyonları önlenmek, yaşam kalitesini en üst düzeye çıkarmak olarak sıralayabiliriz." dedi.

Uzm. Dr. Özdemir; "Ayrıca Covid-19'u atlatan ancak solunum sıkıntısı yaşayan ya da akciğerleri hasar gören hastaların pek çoğunun normal yaşamlarına rahat bir şekilde dönebilmeleri için 'Pulmoner Rehabilitasyon' uygulanmasının tedavide önemli etkinliği vardır. Özellikle uzun süre yoğun bakımda kalan hastaların kas kuvvetinde azalma, yürüme ve denge fonksiyonlarında bozulma, akciğer ve kalp kapasitesinde ciddi azalma meydana gelmektedir. Bu nedenle Covid-19 enfeksiyonu geçirmiş hastaların kalp, solunum ve fiziksel fonksiyonlarını tam anlamıyla geri kazanmaları için Pulmoner Rehabilitasyon uygulaması oldukça önemlidir." ifadelerini kullandı. (İLKHA)        

Advert

Paylaş: