​Palu esnafından salgın önlemlerinin gevşetilmesi ve ekonomik destek çağrısı

​Palu Şoförler ve Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı Furkan Güneş, pandemi ve deprem dolayısıyla zor günler geçiren esnafa, ilçede vaka sayılarındaki düşüş nedeniyle önlemlerin gevşetilmesinin gerektiğini söyledi.

​Palu esnafından salgın önlemlerinin gevşetilmesi ve ekonomik destek çağrısı

Advert

1991 yılında kurulan Palu Şoförler ve Esnaf Sanatkarlar Odasına 300 civarında kayıtlı esnaf bulunuyor.

Salgın ve deprem nedeniyle zor günler geçiren esnaf, salgın önlemlerinin gevşetilmesi ve ekonomik destek çağrısında bulundu.

Oda Başkanı Güneş, ulusal marketlerin ve seyyar satıcıların yerel esnafın işini olumsuz etkilediğini belirterek buna bir düzenleme getirilmesi gerektiğini söyledi.

Güneş, esnafa verilen kredilerin çoğunun ertelenmediğine işaret ederek bu durumun esnafı zor durumda bıraktığına dikkat çekti.

Güneş, "Ayrıca kira yardımı esnafımıza yapılamıyor. Devlet, kira yardımı için kira kontratı istiyor. Palu esnafımız ise kirasını elden veriyor. Bu nedenle esnafın çoğu, devletimizin açıklamış olduğu 500 TL'lik kira yardımını alamadı." dedi.

İlçede son zamanlarda salgında ciddi bir düşüş olduğunu, bundan dolayı önlemlerin esnafa kolaylık sağlayacak şekilde esnetilmesi gerektiğini belirten Güneş, "İlçemizde şu an Coronavirus vaka sayısı 2'dir. Vaka sayısının 2 olmasından dolayı yasakların biraz daha gevşetilerek uygulanması daha mantıklıdır diye düşünüyorum. Normal kurallardan maske, mesafe yine uygulansın ama  en azından esnafa yönelik bazı kuralların esnetilmesi gerektiğini düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

"Belediyeye ait iş yerlerinden kira alınmasın"

Özel toplu taşıma araçlarının sorunlarına da değinen Güneş, "Covid-19'dan dolayı işler tamamen düştü. Şu an 7-8 aracımız ancak sefer düzenleyebiliyor. Şu an 12'TL ye taşıma yapıyoruz. Palu Belediyesi'nden rayiç bedel istediğimiz zaman alamıyoruz. Elazığ Belediyesi, kendi işyerlerini işleten kiracı konumundaki esnaftan 3 ay boyunca kira almadı. Bunun yanında Elazığ Belediyesi ildeki bütün esnafa  bin TL yardımda bulundu. Konuyla ilgili Palu Belediyesi'ne başvurduk ancak belediye hiçbir girişimde bulunmadı, gerekli yardımı da yapmadı. Palu Belediyesi'ne  ait 15-20 civarında dükkanda esnaf var. Bu esnaftan kira alınmayabilirdi veya esnafımıza ufak da olsa cüzi bir koli yardımı yapılabilirdi.  Bunun yanında cüzi miktarda para yardımı da yapılabilirdi.  Bunu  belediyeye söylememize rağmen herhangi bir işlem yapılmadı. Palu  Kaymakamlığından, Kızılay üzerinden deprem zamanında yaptığımız müracaat ile esnafımıza koli yardımında bulunuldu." diye konuştu.

"Belediyeye ait toplu taşıma seferleri yeniden düzenlensin"

Güneş, "Palu Belediyesinden talebimiz Covid-19 salgınının bitmesine kadar, Palu- Elazığ hattı üzerindeki belediye araçlarının sefer sayılarını azaltabilir ya da tamamen kaldırabilir. Çünkü bu hat üzerinde şu an boş olarak gidip gelmekteyiz." diye ekledi.

Cengiz Can

 

Salgından önce Palu-Elazığ hattında ayda 35 sefer yaptıklarını ama şimdi bu sayının 6 düştüğünü söyleyen minibüs şoförlerinden Yusuf Kurşunoğlu ve Cengiz Can da belediyeye ait seferlerin düzenlenmesi gerektiğini belirtti. (İLKHA)

Yusuf Kurşunoğlu

 

Advert

Paylaş: