Telegram nedir? Başlıca özellikleri nelerdir?

Telegram, çoklu platform desteği sunan, anlık mesajlaşma servisidir. Merkezi Londra'da bulunan uygulama, 2013 yılında Rus bilgisayar programcıları Pavel Durov ve Nikolai Durov isimli iki kardeş tarafından kuruldu.

Telegram nedir? Başlıca özellikleri nelerdir?

Advert

Whatsapp, kullanıcıların kişisel bilgilerini Facebook Grup şirketleriyle paylaşacağını açıklayınca herkes alternatif mesajlaşma uygulamalarını araştırmaya başladı. Whatsapp sözleşme maddesindeki değişiklikleri kabul etmeyen kullanıcıların merak ettiği uygulamalardan biri de Telegram.

WhatsApp'ın veri gizliliğini ihlal eden sözleşmesinin ardından Telegram uygulamasına rağbet edildi. WhatsApp'a alternatif uygulama arayanların yöneldiği uygulamalardan biri de Telegram oldu. Bu noktada, Telegram'ın özellikleri ve güvenli olup olmadığı da merak konusu oldu.

Peki Telegram uygulaması nasıl kullanılır, Telegram ne kadar güvenli?

Telegram uygulaması, WhatsApp'ın aldığı skandal sözleşme kararının ardından ilgi gören uygulamalardan biri.

Veri gizliliğini düşünen milyonlarca kişi, WhatsApp'ı terk ederek alternatif ve daha güvenli olan mesajlaşma uygulamalarına yönelmeye başladı.

Bunlardan biri de Telegram. 14 Ağustos 2013 yılında piyasaya sunulan uygulamanın mobil ve masaüstü olmak üzere iki sürümü bulunuyor. Telegram grupları aracılığıyla birden çok kişinin olduğu görüşmeler yapılabileceği gibi, tekli görüşmeler de gerçekleştirilebiliyor.

Uçtan uca şifreleme özelliğiyle birçok özelliği bünyesinde barındıran uygulama, diğer mesajlaşma programlarından farklı olarak binlerce kişinin katılabildiği grupların oluşturulmasına imkân tanıyor. Açık kaynak kodlu uygulamanın kullanım şartlarında, yasal olmayan amaçlarla kullanılamayacağı belirtiliyor.

Telegram nedir ve sahibi kim?

Whatsapp'a rakip olarak kurulan anlık mesajlaşma uygulaması Telegram, Rus programcısı Pavel Durov ve Nikolai Durov isimli iki kardeş tarafından kuruldu. Çoklu platform desteği sunan, anlık sesli ve görüntülü mesajlaşma bir uygulamadır. Ağustos 2013'te kurulan Telegram ücretsiz olarak hem mobil hem de masaüstü sistemleri ile kullanıcılarına hizmet veriyor.

Rusya tarafından 2018 yılında yasaları ihlal ettiği gerekçesiyle yasaklanmış, geçen yıl haziran ayında tekrar erişime açılmıştı. Aralarında Pakistan, İran ve Çin'in bulunduğu birçok ülke de Telegram'a yönelik engelleme kararı almıştı.

Telegram'ın başlıca özellikleri nelerdir?

- Telefon numarası ile kayıt olunur. Ancak telefon numarası verilmeden kullanıcı adı ile görüşme yapılabilir.

- Bulut tabanlı mesajlaşma özelliği ile her platform saniyeler içerisinde karşınıza gelir, içerik eşleştirilir.

- Görüntülü ve sesli mesaj seçeneği vardır.

- Mesajın Telegram dahil, üçüncü taraflara iletilmesi engellidir.

- Kendini belirli bir süre sonra yok eden mesaj özelliği vardır. Bu mesajlar belirlenen sürenin bitiminde gönderici ve alıcı cihazlardan otomatik silinir.

- Son görülme özelliği kapatılabilir.

- Masaüstü uygulaması seçeneğiyle de kullanılabilir.

- Ekran görüntüsü alındığında karşıdaki kişiye bildirim gönderilir.

-Telefon numarası ile kayıt olunur. Ancak istenilen irtibatlarda telefon numarası verilmeden kullanıcı adı ile görüşme yapılabilir.

-Gizli sohbet imkânı (İngilizce arayüzde “secret chat”). Telegram, gizli mesajlaşmalardaki yazışmaları ve medya dosyalarını sunucularında saklamaz. Ayrıca bu mesajlar için sistem günlüğü (metaveriler) de tutulmaz. Böylece, Telegram bile sizin kime ve ne mesaj gönderdiğinizi bilemez.

-Kendini imha edebilen süreli mesajlar. Gönderilen bir mesaj dilenirse belirlenen bir süre sonunda karşılıklı her iki cihazdan otomatik silinebilir.

-Bir mesajı – içeriği sildiğinizde karşı taraftan da otomatik silinmesi

-İletinin üçüncü taraflara iletilmesinin engellenmesi

-Gizli sohbet (secret chat) olmayan mesajlaşmaları ise sunucularında saklar.

-Belge ya da farklı biçimlerde her türlü dosyayı gönderebilme. Dosya boyutu 2 GB'ı aşamaz. Toplam paylaşılan / gönderilen dosya adedinde sınır yoktur.

-Bilinmeyen numaraların mesaj atmasını önleyebilme

-Kişiye özel son görünmeyi kapatabilme

-Hatalı yazılan mesajı sonradan düzenleyebilme

-Konum paylaşabilme

-Sunucuları dağıtık yapıdadır. Yani dünyanın çeşitli yerlerindeki sunucuları sayesinde veri paylaşımı ve eşleştirme oldukça hızlıdır.

-Ön tanımlı ayarlara göre 6 ay boyunca kullanılmazsa hesaptaki dosyalar (mesajlar, medya dosyaları kişi listesi vb.) silinir. İstenirse hesabın silme periyodu ayarlardan 1 yıla çıkarılabilir.

-Sesli arama özelliği

-Görüntülü arama özelliği (İLKHA)
 

Advert

Paylaş: