İkinci el araç piyasasında fiyat belirsizliği sürüyor

Geçtiğimiz yıl ikinci el araç piyasasında yaşanan fiyat artışlarının, yılın son çeyreğinde düşüşe geçmesiyle birlikte bu yıl piyasanın nasıl seyredeceği merak konusu oldu.

İkinci el araç piyasasında fiyat belirsizliği sürüyor

Advert

Pandemiden etkilenmeyen nadir sektörlerden biri olan otomotiv sektöründe geçtiğimiz yıl bir hayli hareketli geçti.

İnsanların, pandemiden dolayı, toplu taşıma araç kullanımını azaltmaya başlamasıyla birlikte ikinci el araç piyasasında fiyatlar iki katına kadar çıktı.


Konu hakkında açıklamalarda bulunan Elazığ Galericiler Sitesi Başkanı Ercan Yılmaz, 2021 yılında fiyatların düşmesi için ülkeye araç girişinin olması gerektiğini vurguladı.

Yılmaz, "2020 yılını genel olarak değerlendirirsek otomobil sektöründe çok iyi satışların yaşandığı bir yıl oldu. Pandemi döneminin otomotiv sektörüne pozitif anlamda etkisi oldu. İnsanlar otobüs ve minibüs kullanmamaya başladı. Ve otomotiv alanında piklerin yaşandığı bir dönem oldu. Çok absürt fiyat artışları oldu. Bizlerin dahi tahammül edemeyeceği fiyatlarla karşılaştık. Artışlar 2 ay öncesine kadar bu şekilde devam etti." dedi.

"Otomotiv sektöründe fiyatların istikrarlı olmasından yanayız"

Fiyatların istikrarsızlığından yakınan Yılmaz, "2020 yılının son çeyreğinde ise fiyatlar inişe başladı. Yüzde 10 yüzde 20'lik bir iniş yaşandı. Tabi bu inişler süreci devam ediyor. Şu anda 2020 yılındaki fiyat düşüşleri belli bir seviyeye oturdu. Bundan aşağıya düşeceğine ihtimal vermiyoruz. Biz fiyatlarının artmasını değil, fiyatların istikrarlı olmasını istiyoruz. Suni fiyat artışları suni fiyat düşüşlerini de getirecek. Yüzde 20 iniş yaşanmışsa biz yüzde 10'luk bir artış bekliyoruz. 2021 yılında bu artışlar böyle devam eder mi bilemiyoruz. Pandeminin nasıl seyredeceğini bilemediğimiz için önümüz karanlık." ifadelerini kullandı.

"Üretim kısıtlı olduğu için fiyatlar düşmüyor"

Ayrıca Yılmaz, "Fiyatların düşmesi için arz ve talep dengesinin oluşması lazım. Şu anda bir talep var ama arzın oluşturulması lazım. Fiyatların düşmesi için altın ve dolar kurlarının bir istikrarda seyretmesi lazım. Ayrıca üretim bandının çalışması lazım. Böyle olursa fiyat düşer ancak üretim kısıtlı olduğu için fiyatların düşmediğini görüyoruz." dedi.

"Otomotiv sektörü ekonominin lokomotifidir"

Galeri sahibi Mehmet Yamanoğlu ise, "Otomotiv sektörü için 'ekonominin lokomotifi' diyebiliriz. 2020 yılında işlerimiz yoğundu, son zamanlarda ise biraz sıkıntı yaşadık. Elâzığ'ın üst üste iki deprem yaşaması tüm esnafı olduğu gibi bizi de etkiledi. Sıfır araçlarda bayağı bir indirim var şu anda, bu bizi etkiledi. Şu an arabayı aldığımız fiyata satamıyoruz." dedi.

"Noterlerle alakalı çok büyük sıkıntımız var"

Elazığ'daki noter eksikliğine değinen Yamanoğlu, "Bugün Silopi gibi bir ilçe de 7 noter var, Elazığ nüfusunun dörtte biri kadar bir nüfusa sahip olan Bingöl'de 7 noter var ama Elazığ'da hala 4 noter de ısrar ediliyor. Ben galericiyim, günümün 6 saatlik bir zaman dilimini noterde geçirdiğim oluyor. İl dışından gelen müşterilerimizi bekletmek zorunda kalıyorum. Bu durum da bize eksi yönde yansıyor. Maalesef ciddi manada sıkıntılarımız var. Elâzığ'ın ileri gelenleri ve siyasileri hiçbir şekilde bu konu ile ilgilenmiyorlar." diyerek şikayetlerini dile getirdi. (İLKHA)
 

Advert

Paylaş: