Prof. Dr. İmaduddin Halil: Filistin'i Selahaddin-i Eyyubi gibi fethedelim

HÜDA PAR'ın, uluslararası "2'nci Selahaddin-i Eyyubi Sempozyumunda konuşan Irak'tan Prof. Dr. İmaduddin Halil, Selahaddin-i Eyyubi'nin en başarılı olduğu nokta insanları bir araya getirebilmesi olduğuna dikkat çekti.

Prof. Dr. İmaduddin Halil: Filistin'i Selahaddin-i Eyyubi gibi fethedelim

Advert

HÜDA PAR'ın, uluslararası "2'nci Selahaddin-i Eyyubi Sempozyumunda konuşan Irak'tan Prof. Dr. İmaduddin Halil, Selahaddin-i Eyyubi'nin en başarılı olduğu nokta insanları bir araya getirebilmesi olduğuna dikkat çekti.

HÜDA PAR'ın, uluslararası "2'nci Selahaddin-i Eyyubi Sempozyumu, katılımcıların sunumlarıyla devam etti.

 

Programa Irak'tan katılan Prof. Dr. İmaduddin Halil, "Filistin'in özgürleştirilmesinin tarihi realitesi, Selahattin Örneği" başlıklı bir sunum yaptı.

 

Haçlıların, Filistin'i işgal edip Mescid-i Aksa'yı ele geçirdiğini belirten Halil, o dönem İslam aleminin ayrılık içerisinde olduğunu hatırlattı.

 

Halil, "Bu olaylara bakacak olursak İslam ümmetinin ufuki anlamda bir farklılaşma yaşadı. Bu ihtilaf toplumların arasına sızmadı. O tefrika toplumların arasına sızmadığından toplum kendisine düşen görevi yerine getiriyordu. Haçlı savaşlarına baktığımızda önemli bazı hususların olduğunu görüyoruz. Lider bazında ve toplum bazında hususların olduğunu görüyoruz." dedi.

 

Mısır ve Şam topraklarınin ciddi bir anlamda yoksulluk ve ayrılık içinde olduğunu söyleyen Halil, "Kürtlerin, Arapların ve Türkmenlerin bir olduğu bir dönemdi. Bu tarihi sürece baktığımızda toplumda birliktelik olduğunu ve Selahaddin-i Eyyubi'den öncede toplumu bir araya getirecek Selçukluları, Mısırlıları görüyoruz. Aynen bazı şahsiyetler de bazı toprakları bağımsızlaştırmışlardı. İmameddin Zengi'nin ve bazı liderlerin yaptığı gibi. O dönemde dini yaşayan dini bir devlet ve ordu vardı." ifadelerini kullandı.

 

"Maalesef düşmanlarımız kadar programlı çalışamadık"

 

"Selahaddin-i Eyyubi'nin en başarılı olduğu nokta Mısır, Şam, Arabistan gibi yerlerde insanları bir araya getirebilmesiydi." diyen Halil, "Selahaddin-i Eyyubi'nin gerçekleştirdiği birliktelik Kudüs'ü fethetmesindeki en büyük etkendi. Bu hedefe götüren şey o halkaları bir görüp tamamlamasıydı. Nurettin Zengi devleti kurdu, Selahaddin de bu devleti genişletti. Selahaddin'den sonraki dönemlere baktığımızda 19. asırda görüyoruz ki Yahudiler kendilerine bir devlet çizdiler. Bu hayalden 50 yıl sonra bu hayallerini gerçekleştirdiler. Biz maalesef düşmanlarımız kadar programlı çalışamadık. Bizim durumumuz şu an apaçıktır; halen paramparça topraklarımızı bir araya getiremiyoruz. Arap toplumlarındaki ülkeler bir arada değil. Yüzyılın Anlaşması diye söylenen ve düşmanların hizmetinde olan bu durum var. Bizim bu toplantımız bize yolumuzu gösterecektir. Bizim tarihi yeniden okumamız lazımdır. Haritayı yeniden okuyup Selahaddin'in gerçekleştirdiği zaferi okuyup aynı şekilde Selahaddin'in Filistin'i fethettiği gibi fethedelim. İnşallah kardeşlerimiz de bu konuda Selahaddin'in attığı adımları ele almamız lazımdır. Eğer biz bu adımları atarsak Allah bize yardımcı olacaktır." diye konuştu. (İLKHA)

 

Advert

Paylaş: