Palu Esnafı İyi gitmeyen satışlar Bayramla bir nebze de olsa düzeldi

Yaşanan deprem ve virüs salgını nedeniyle ekonomik olarak zor günler geçiren Palu ilçe esnafı, Kurban Bayramı'nın gelmesiyle işlerde hareketlilik başladığını belirtti.

Palu Esnafı İyi gitmeyen satışlar Bayramla bir nebze de olsa düzeldi

Advert

Ekonomik olarak zor günlerden geçildiğini belirten esnaf, bayramla yüzlerinin güldüğünü söyledi. Daha önce ucuza aldıkları bir malın, şu an fiyatının aşırı derece yükseldiğinin dile getiren vatandaşlardan Fatih Meydanoğlu, ekonomi olarak en zor bayramlardan birini yaşadığını ifade etti.
 
Meydanoğlu, "Yaş itibarı ile küçük olduğumuz için fazla bir bayram görmedik ama ekonomik olarak gördüğüm en kötü bayramdır. Her şey çok pahalı oldu. Geçen bayramlara göre, daha az parayla daha çok malzeme alırken, bu bayramda çok parayla, az malzeme alabiliyoruz. Zaten bu Coronavirus dolayı enflasyon yükseldi. Normalde 50 kuruşa alınan domates, şu anda 2,5 TL civarında alıyoruz. Geçenlerde yetkililer açıklama yapıyorlardı. Diyorlardı ki, 'işsizlik en küçük oranda' ama sokağa çıktığımızda 10 kişiden 9'u 'işsizim' diyor. Devletin kurumları farklı söylüyor, fakat sokakta durum çok farklı. Halk olarak biz de şaşırmış durumdayız." diye konuştu.
 
Bir çocuğun giyim giderinin 400-500 TL civarında olduğunu, asgari ücretli birinin bunu karşılamasının zor olduğunu dile getiren Abdülmelik Kolsıkar şunları söyledi:
 
"Asgari ücretle çalışan 5 çocuklu bir aile bayramda nasıl gelecek, alışverişini yapacak? Fiyatlar bizleri çok zorluyor. 3 çocuklu, 5 çocuklu bir aile 2 bin 300 liraya tatlısını alacak veya çocuğuna pantolon alacak, ayakkabısını alacak… Bir çocuğun baştan aşağı giydirilmesi 400 500 TL civarındadır. Kurban nasıl keserim, etin kilosu olmuş 60 lira nasıl keserim kurban." diye sordu.
 
"Elâzığ depremi de ticareti çok etkiledi"
Enes Çifçioğlu
Eski bayramlara göre daha az satış yapabildiklerini anlatan giyim mağazasında çalışan Ensar Çiftçioğlu, salgın nedeniyle ciddi bir hareketlilik yaşanmadığını, Ramazan Bayram'ına oranla işlerin düşük olduğunu söyledi.
Mehmet Nuri Ulutaş
Pandemi ve deprem nedeniyle Kurban Bayramı'nın durgun geçtiğini belirten Mehmet Nuri Ulutaş, "Geçen yıllardaki bayramlara göre, piyasa durgun gözüküyor. Kurban Bayramı dolayısıyla piyasanın durgun olmasını, virüs çok etkiledi. Ayrıca Elâzığ depremi de ticareti çok etkiledi. Esnafımız şu anda mağdur gözüküyor. Sokakta her ne kadar kalabalık gözükse de pek fazla iş olmuyor. Esnafın satmış olduğu ürünlere baktığımız zaman, eskiye nazaran çok düşük olduğunu görüyoruz. Önceki bayramlarda yurtdışından hemşerilerimiz geliyordu, virüs dolayısıyla onlarda gelmedi. Eski bayram heyecanlarını maalesef şu anda göremiyoruz. Biraz önce kurban pazarına gittim. İnsanların kurbanları eğer bu şekilde giderse, ellerinde kalacak gibi gözüküyor. Yıl boyunca vermiş olduğu emekleri boşa gidecek. Palu'nun durumunu görüyorsunuz. Herhangi bir sanayileşme ve fabrika yok, dışarıdan gelen ve çalışan insanlar yok. Üretime baktığımızda köylümüz üretim yapıyor sebze olsun, meyve olsun üretiyor ama onu da pazarlayacak güzel bir pazarı yok. Emeklerinin karşılığını alamıyor. İnşallah daha iyi ve güzel olur." temennisinde bulundu.
Mustafa Üstündağ
"Pandemi süreci bizi çok etkiledi"
 
Palu'da ekonomik sıkıntılar ve işsizlik nedeniyle evine ekmek götüremeyen insanlar olduğunu bu yüzden satış yapamadıklarını dile getiren esnaf Mustafa Üstündağ ise, şunları söyledi:
 
Halk çalışmadığı için hiç kimsenin cebinde para yok. O yüzden çok fazla iyi geçmiyor. Önceden 10 kilo şeker alan bir kişi, şu anda bir kilo şeker alıyor. Siyasiler inanın kendileri rant peşinden koştukları kadar, halk için bir şeyler yapsalar birçoğu fakirlikten kurtulur. Milletin cebine baktığında evine ekmek götürecek parası yok. Bu durumu bir an önce çözüme kavuşturmaları lazım. Pandemi süreci bizleri çok etkiledi. Halkın cebinde zaten para yok, esnaf iş yapamayınca kiraları ödeyemiyor, elektrik faturaları, doğalgaz, su faturalı çok yüksek geliyor. Vergiler yüksek esnaf olarak çok zor durumdayız. Bayramda çok şükür iş yapabiliyoruz bundan önce hiç siftah yapmadığımız, eve ekmek götüremediğimiz, günler oldu. Ama bu bayramın 3-4 günü çok şükür bir şeyler kazanıyoruz.
Palu Esnafı:
Dışarıdan gelen pazarlamacılar yüzünden satışların düştüğünü ama Kurban Bayram alışverişi ile birkaç gündür iş yapabildiklerini anlatan Hacı Aslanoğlu, "Geçen bayramlara göre bizim bu bayramda satışlarımız yüzde 50 düşmüş durumda. Dışarıdan pazarlamacılar da getirip ürünlerini sattıkları için gelirimiz düşüyor. Esnafımızın durumu eskisi gibi iyi değil.  Elektriği, su faturasını, kirayı ödeyemiyoruz. Esnafımız şu anda çok kötü bir durumdadır. Memleketimizde insan çok ama fazla bir alışveriş yok. Alışveriş olmayınca da para ve tezgâh dönmüyor. Paralar dışardaki alışveriş merkezlerine gidiyor. Bayram olması dolayısıyla eskiye göre şu an durumumuz çok şükür iyidir. İnşallah durumumuzun daha iyi olmasını bekliyoruz." ifadesini kullandı. (İLKHA)
 
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
 

Advert

Paylaş: