Ayasofya Camii'nin ibadete açılmasının dünya basınındaki yankıları

Danıştay’ın kararının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Ayasofya Camii'nin, 86 yıl sonra yeniden ibadete açılacak olmasını açıklaması dünya basını da ‘flaş haber’ olarak okurlarına duyurdu.

Ayasofya Camii'nin ibadete açılmasının dünya basınındaki yankıları

Advert

Danıştay 10. Dairesi’nin Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etmesi ve hemen ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Ayasofya’nın ibadete açılmasına ilişkin kararnameyi imzalayarak caminin Diyanet işleri Başkanlığına devredilmesi yönündeki kararı dünya basınında da geniş bir şekilde yer buldu.
 
AP: Karar, Allah-u Ekber'le kutlandı
 
Associated Press’in konu ile ilgili geçtiği haberde, "Onlarca kişi kararı Ayasofya’nın önünde bekledi. Karar açıklanınca da ‘Allah-u Ekber’ diyerek kararı kutladı. Karar, Türkiye'yi yapının müze statüsünü korumaya çağıran komşu Yunanistan ile gerginliği artırabilir." ifadelerini kullandı.
 
Reuters ise Hıristiyan Bizans ve Müslüman Osmanlı İmparatorluklarının simgesi olan ve bugünlerde ise Türkiye’nin en çok ziyaret edilen anıtlarından birisi olan Ayasofya’nın cami statüsüne geçirilmesinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın teklifiyle yapıldığına vurgu yaptı.
 
İngiltere’nin resmi yayın kuruluşu BBC, son dakika gelişmesi olarak verdiği haberde, Danıştay’ın Ayasofya’nın müze statüsünü iptal etmesinden sonra camiye dönüştürme karanın Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklandığını belirtti.
 
Ayasofya’nın 1453 yılında camiye çevrildiğini hatırlatan BBC, caminin 1934 yılında müzeye dönüştürüldüğünü ve UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer aldığını vurguladı.
 
Bloomberg: Mustafa Kemal’in imzaladığı karar iptal edildi
 
ABD merkezli haber kanalı Bloomberg da konu ile ilgili haberinde, "Danıştay, laik Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal’in imzaladığı ve Ayasofya'yı camiden müzeye dönüştüren 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etti" ifadelerine yer verdi.
 
Alman ZDF: Ayasofya'da yeniden ezan okunacak
 
"Ayasofya yeniden cami olacak" başlığıyla haberi duyuran Alman ZDF televizyonu, haberin devamında "Danıştay, Ayasofya'nın yeniden cami olmasının yolunu açtı. Verilen karar ile birlikte müze, kilise, cami olan Ayasofya'da yeniden ezan okunacak. Erdoğan, uzun bir süredir Ayasofya'nın cami olması için uğraşıyordu" cümlelerine yer verdi.
 
ABD’nin New York Times gazetesi Twitter hesabı üzerinden haberi, "Türk Mahkemesi, mimari bir mücevher olan Ayasofya'nın camiye dönüştürülebileceğine karar verdi." başlığıyla takipçilerine duyurdu.
 
Yunan gazetesi Kathimerini, haberinde bu kararın Erdoğan’ın, bu dünya mirasını camiye dönüştürme çağrılarıyla uyumlu olduğunu belirterek, kararın Yunanistan ile Türkiye arasındaki gerilimi derinleştireceğini iddia etti.
Haberin başlığında "Türk Danıştay’ı, Ayasofya’nın müzeye dönüştürülmesi yolundaki 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını kaldırdı" ifadelerini kullanan Rus Sputnik ajansı haberin devamında, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın geçen yıl bu yönde bir açıklamada bulunduğunu hatırlattı.
 
France 24: Erdoğan'ın zaferi
 
Fransa’nın uluslararası haber kanalı France 24 ise haberinde, Danıştay’ın Ayasofya’nın tekrar camiye çevrilmesi kararını "Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın zaferi" olarak nitelendirdi. (İLKHA)
 
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
 

Advert

Paylaş: