Mısırlı gencin darbeci Sisi'ye iade görüntüsü ortaya çıktı

Türkiye'nin, darbeci Sisi'ye teslim ettiği Mısırlı genç Muhammed Abdulhafiz Hüseyin'in, uçakta ters kelepçe takılıp koltuğa bağlanmış haldeki görüntüsü ortaya çıktı.

Mısırlı gencin darbeci Sisi'ye iade görüntüsü ortaya çıktı

Advert

Geçtiğimiz günlerde İstanbul Atatürk Havalimanına gelen ve idamla yargılanan Muhammed Abdulhafiz Hüseyin'in, darbeci Sisi yönetimindeki Mısır'a iade edildiği belirtilmişti. İdamla yargılanan Hüseyin'in, iade sürecinde uçakta çekilen bir fotoğrafı ortaya çıktı. Fotoğrafta, uçakta koltuğa bağlanan Hüseyin'in, ellerine de ters kelepçe vurulduğu görülüyor.

İhvan mensubu olduğunu ve Mısır'da hakkında idam kararı bulunduğunu defalarca dile getiren Hüseyin, siyasi sığınma talebinde bulundu ancak talebi kabul edilmedi ve 18 Ocak'ta Mısır'daki darbeci yönetime teslim edildi.

Yaşanan söz konusu durum ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bir dönem Mısır'a giderek İhvan'a verdiği desteği, Mursi'ye verilen idam cezasını şiddetle kınaması ile darbeci Sisi yönetimine karşı tavrını akıllara getirdi.

16 Mayıs 2015'te yaptığı bir konuşmada, darbeci Sisi ile birlikte Mısır'ın eski Mısır'a döndüğünü belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, idamlara sessiz kalan Batı dünyasına yüklenmişti.

Erdoğan, o gün, "Mısır'da halkının yüzde 52 oyuyla Cumhurbaşkanı seçilen Mursi ile ilgili maalesef idam kararı vermişler. Mısır, eski Mısır'a dönüyor, eski Mısır'a. Batı, maalesef hala darbeci olan Sisi'ye karşı tavrını ortaya koymuyor. Kendisi idamları kaldırırken, Mısır'da bu idam kararlarının devamına seyirci kalıyor. Buna karşı bir uygulama yapmıyor. Bakıyorsunuz ki kendileri hep beraber onlarla beraber gayet güzel bir araya gelip, yine müşterek dayanışma içerisinde pozlarını veriyorlar." ifadelerini kullanmıştı.

18 Haziran 2015 tarihli bir konuşmasında ise Erdoğan, Mısır'a darbe konusunda tüm dünyayı harekete geçmeye, bu adaletsizliğe, bu zulme dur demeye çağırarak, "Bu dönemde Sayın Mursi'ye karşı darbecilerin yanında yer alan hiç kimsenin bir daha demokrasi, özgürlük, adalet sözlerini ağzına almaya hakkı olmayacaktır. Biz bu açık haksızlık ve adaletsizlik karşısında sonuna kadar mazlumların, hakkın ve adaletin yanında yer almayı sürdüreceğiz." demişti.

Erdoğan'ın şahsında Türkiye'nin darbeci Sisi yönetimine karşı net duruşu ve tutumu ortada olmasına rağmen Mısırlı gencin darbeci Sisi yönetimine teslim edilmesi, kamuoyunda tepkilere neden oldu.

"Bu tür hadiselere asla göz yummayacağız"

Yaşanan duruma tepki gösteren Araştırmacı-Yazar Müfid Yüksel, Hüseyin'in Mısır'a iade edildiği görüntüyü sosyal medya hesabından paylaşarak, Hüseyin'i iade eden emniyet mensuplarının açığa alınması çağrısında bulundu.

Yüksel, "Mısır'da idamla yargılanan İhvân mensubu, M. Abdulhafîz Hüseyn Atatürk havalimanında Mısır'a böyle teslim edilmiş. Bu tür hadiselere asla göz yummayacağız. Bundan sorumlu olan emniyet mensupları açığa alınmalı. Haklarında soruşturma açılmalı." ifadelerini kullandı.

Mısır'ın seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin eski müsteşarı olan ve İstanbul'da ikamet eden Siyasi İlimler Profesörü Seyfeddin Abdulfettah da dün yaptığı açıklamada, yetkilileri bu konuda önlem almaya çağırmıştı.

Konuyla ilgili ise şu ana kadar yetkili mercilerden herhangi bir açıklama yapılmadı. (Muhammed Said Aksoy - İLKHA)

 


 

Advert

Paylaş: